Ayurveda

 


De geschiedenis van Ayurveda

Ayurveda is een traditionele, natuurlijke geneeskunde, afkomstig uit India, die al meer dan 5000 jaar van leraar op leerling wordt overgedragen. De kennis komt voort uit de oeroude Veda’s en Ayurveda betekent dan ook letterlijk ‘de wetenschap van het leven’. Ayus is een term uit het Sanskriet die ‘leven’ betekent en ‘Veda’ staat voor ’wetenschap’.Het is heel belangrijk in gedachte te houden dat Ayurveda betrekking heeft op leven in elke vorm, op zowel geestelijk, energetisch als fysiek vlak. Hoewel de Ayurvedische leer zijn bakermat heeft in India heeft zij zich gedurende de eeuwen verspreid over heel Zuid - Oost Azië. Het is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunde ter wereld en kijkt dus naar de totale mens: lichamelijk, psychisch en spiritueel.

De wetenschap van Ayurveda wordt al eeuwen overgebracht van leraar op leerling. In de vroege oudheid gebeurde dit mondeling. Pas 3000 jaar geleden werd de kennis voor het eerst op schrift gesteld. Sindsdien wordt de wetenschap gebruikt binnen alle sociale lagen van de bevolking.

De essentie van Ayurveda

Anders dan in de tegenwoordige westerse geneeskunde die meestal doelgericht en curatief is, ligt bij Ayurveda de nadruk op het voorkomen van ziekten, verjonging van het lichaam en het verlengen van de levensduur. De Ayurvedische ‘vaidya’ (arts) legt de verantwoordelijkheid voor gezondheid bij de mens zelf. Het leven volgens eigen natuur, waarbij zelfverantwoordelijkheid een essentiële rol speelt, resulteert in zelfbekrachtiging. Een “zelfbekrachtigd” mens kan men herkennen aan de volgende eigenschappen: hij is zelfstandig en energiek, hanteert een gezonde en bewuste leefstijl en een goede voedingsgewoonte, heeft een dieper begrip van het leven, is gematigd en bescheiden, kent balans tussen handelen en niet handelen, is in staat zijn eigen beperkingen (waarvan angst een uiting is) doorbreken, is niet egocentrisch gericht en kan onderscheid maken tussen werkelijkheid en fictie.

De geboorteconstitutie

Ayurveda geeft inzicht in hoe je volgens je eigen aangeboren natuur of geboorteconstitutie kunt leven. De geboorteconstitutie wordt gekenmerkt door alleen positieve eigenschappen en blijft een heel leven hetzelfde. De geboorteconstitutie of natuur uit zich onder andere in de natuurlijke gedragingen, lichamelijke eigenschappen als vorm, houding, gestalte en de gevoeligheden. Als gevolg van een afwijkend gedrag, dat het gevolg is van het verkeerd gebruik van het intellect en zintuigen, zullen zich, in de loop van de tijd, op alle niveau’s negatieve kenmerken manifesteren in de vorm van ongemak en later in ziekte.

Volgens de ayurvedische zienswijze is de mens altijd onderdeel van zijn omgeving. Het zich afscheiden van of het negeren van de omgeving geeft verstoring in de geest en het lichaam en veroorzaakt onbalans.

Elk mens heeft een aangeboren vermogen tot zelfgenezing mits hij/zij zich gedraagt conform de eigen natuur of geboorteconstitutie. Dit is de gedragslijn voor een goede gezondheid. Op die manier kan iemand gebruik maken van de eigen aangeboren mogelijkheden en kwaliteiten. Het leven volgens eigen natuur of geboorteconstitutie is de basis van genezing. Dit leven volgens eigen natuur wordt in de Ayurveda beschouwd als het sterkste geneesmiddel.

Wil je meer weten over Ayurveda dan kunt je contact met mij opnemen. Klik op de button ‘Contact’ voor mijn telefoonnummer of via de contactpagina.

Ayurvedische massage

In deze tijd van mobiele telefoons, Internet en de McDonald’s leefstijl loopt de spanning in het menselijk lichaam snel op.

Maar er is nog hoop!! De Ayurvedische massage.

Ayurvedische massage heeft een kalmerend effect op lichaam en geest.

  • Het is buitengewoon ontspannend en zorgt voor een optimale bloeddoorstroming.
  • Door het gebruik van geneeskrachtige kruidenoliën gaat men zich vitaler voelen doordat de vrijgekomen energie doordringt tot op celniveau.
  • De massage zorgt er voor dat het lichaam wordt gereinigd en dat giftige stoffen, die diep in het weefsel zitten,  worden afgevoerd.
  • Bij Ayurvedische massage wordt alleen met warme olie gewerkt.
  • Massage helpt de spieren los te maken, opent de poriën in de huid en verbeterd daardoor de kleur van de huid.

Het lichaam wordt stevig gemasseerd, om de olie goed te laten obsederen, de druk is wel stevig maar zeker niet onaangenaam. Massage doet het lichaam herleven, stimuleert de eetlust, voorkomt huidirritatie en laat lusteloosheid verdwijnen.

Tip:
Neem de tijd voor deze oogwaarschijnlijk kleine handeling in je toch al drukke dag. Als je geen tijd neemt voor de verzorging van je lichaam zal dat op den duur de kwaliteit van je leven verminderen.

 

Deel dit artikel met uw vrienden of volgers,
FaceBook